Πώς ο Christian Nolen βοήθησε τους χειρουργούς του στην αφαίρεση ενός όγκου από τον εγκέφαλό του, παίζοντας κιθάρα και διατηρώντας ενεργές τις γνωστικές του λειτουργίες.


Με όγκο στον εγκέφαλο διαγνώστηκε πρόσφατα ο Christian Nolen, ένας νεαρός κιθαρίστας που το τελευταίο διάστημα έμοιαζε να χάνει την δεξιοτεχνία του όσο έπαιζε το αγαπημένο του μουσικό όργανο. Δέκα λοιπόν ημέρες μετά τη διάγνωση, ο ίδιος υπεβλήθη σε εγχείρηση για την αφαίρεσή του σε νοσοκομείο της Νότιας Florida, με τους χειρουργούς του να του ζητούν το εξής αξιοπερίεργο: να παίξει κιθάρα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε από τον Nolen να παίζει κιθάρα κατά τη διαδικασία της κρανιοτομής δεν ήταν άλλος από το ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του όγκου, λαμβάνοντας παράλληλα και ζωντανό feedback από τις γνωστικές λειτουργίες του ασθενή.

«Όταν ένας όγκος σχετίζεται με κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου – με κάτι δηλαδή που ελέγχει την ικανότητα ομιλίας ή κατανόησης της γλώσσας ή της κίνησης – θέλουμε να κάνουμε τη χειρουργική επέμβαση με τον ασθενή ξύπνιο για να τον παρακολουθούμε συνεχώς, ώστε να το γνωρίζουμε εάν αρχίσει να παραβιάζεται η φυσιολογική λειτουργία του ο εγκεφάλου», δήλωσε στο Fox News Digital ο Ricardo Komotar, διευθυντής του προγράμματος ογκολογίας στο Sylvester Comprehensive Cancer Center της Ιατρικής Σχολής Miller του Πανεπιστημίου του Miami.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Nolen υπέστη σοκ όταν του ζητήθηκε να παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εν τέλει όμως το έκανε επιλέγοντας τη μουσική δύο αγαπημένων συγκροτημάτων του: των Deftones και System of a Down.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί, ο όγκος ακουμπούσε στο σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κίνηση των καρπών, γι’ αυτό και ο νεαρός είχε δυσκολία στο να παίζει κιθάρα το προηγούμενο διάστημα. Για καλή του τύχη όμως, ολόκληρος ο όγκος αφαιρέθηκε και ο ίδιος είναι έτοιμος να συνεχίσει τη ζωή του, παίζοντας τα αγαπημένα του κομμάτια ασταμάτητος!

Δείτε το σχετικό βίντεο: