Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 250.000 νέων παγκοσμίως.


Μια ανησυχητική μείωση στη χρήση προφυλακτικού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 250.000 15χρονους σε 42 χώρες και περιοχές σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά διαπίστωσε ότι μεταξύ 2014 και 2022, η χρήση προφυλακτικού μεταξύ σεξουαλικά ενεργών εφήβων μειώθηκε σημαντικά, θέτοντάς τους σε σημαντικό κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και αμβλώσεις.

Σχεδόν το ένα τρίτο των 15χρονων ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό ούτε έπαιρναν αντισύλληψη. Αν και τα ποσοστά σεξουαλικής δραστηριότητας παρέμειναν σχετικά σταθερά, με το 20% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών να ανέφεραν ότι έκαναν σεξ το 2022, το ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε προφύλαξη μειώθηκε από 70% σε 61% στα αγόρια και από 63% σε 57% στα κορίτσια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης προφυλακτικού, ενώ οι έφηβοι στην Ουαλία και τη Σκωτία αναφέρουν τα μικρότερα ποσοστά από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Συγκεκριμένα, μόνο το 37% των κοριτσιών στη Σκωτία και το 40% στην Ουαλία δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό την τελευταία φορά που ήρθαν σε σεξουαλική επαφή. Ο αριθμός των αγοριών που χρησιμοποιούν προστασία μειώθηκε επίσης, με ποσοστό λιγότερο από το μισό στη Σκωτία (47%) και στην Ουαλία (46%). Στην Αγγλία μειώθηκε ελαφρά η χρήση, από 62 % έως 61%.

Στη Γαλλία και την Ισπανία τα ποσοστά ήταν καλύτερα το 2022 καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα των κοριτσιών και περίπου τα τρία τέταρτα των αγοριών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Στη Γερμανία, τα ποσοστά για τα αγόρια και τα κορίτσια ήταν λίγο κάτω από το 60%. Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Αρμενία, την Ελβετία και την Ελλάδα, όπου περίπου τα τρία τέταρτα των εφήβων χρησιμοποιούν προφύλαξη.

Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και να ενισχύσουν την πρόσβαση των νέων σε υπηρεσίες αντισύλληψης.