Δύο στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες κινδυνεύουν από ψυχικές παθήσεις λόγω της εργασίας τους.
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την ψυχική υγεία των εργαζομένων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτά σχεδόν δύο στους πέντε Ευρωπαίους εργαζόμενους κινδυνεύουν να πάθουν πάθηση ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το φύλο, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Ο πάροχος υπηρεσιών υγείας και τεχνολογιών TELUS Health δημοσίευσε τον ετήσιο δείκτη ψυχικής υγείας σχετικά με την κατάσταση των εργαζομένων σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία και Ολλανδία. Σε κάθε χώρα, ερωτήθηκαν 500 άτομα και άτομα με βαθμολογία κάτω του 80 θεωρήθηκαν ότι κινδυνεύουν να αναπτύξουν στο μέλλον κάποια ψυχική νόσο.
Το ποσοστό αναφορικά με την ψυχική υγεία διέφερε ανά χώρα, με την Ισπανία να έχει το 48% των εργαζομένων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, ακολουθούμενη από την Πολωνία (45%) και την Ιταλία (43%). Αντίθετα, η Ολλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων με υψηλό κίνδυνο ψυχικής υγείας με 24%.
Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της ψυχικής υγείας
«Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Ο πρώτος είναι βασικά τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο», δήλωσε η Paula Allen, παγκόσμια ηγέτης και αντιπρόεδρος έρευνας και γνώσεων της TELUS Health. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η γεωγραφική εγγύτητα της Πολωνίας με την Ουκρανία, η οποία εισέβαλε η Ρωσία πριν από 1.000 ημέρες.
Οι διαφορές στην κουλτούρα και τις υποδομές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο αλλά και το φύλο, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Σε καταστάσεις κακής ψυχικής υγείας συνδράμουν και τα μη αναγνωρισμένα ζητήματα υγείας των γυναικών όπως η ενδομητρίωση, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.
Η άσκηση και η οικονομική ασφάλεια είναι βασικοί παράγοντες για την ψυχική ευεξία
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που ανέφεραν ότι ασκούνταν συχνά παρουσίαζαν καλύτερη ψυχική υγεία. Περισσότεροι από ένας στους 10 εργαζομένους δεν συμμετείχαν σε καμία σωματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν τριών επιπλέον εργάσιμων ημερών ετησίως. Οι βαθμολογίες ψυχικής τους υγείας ήταν σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερες. Σε γενικές γραμμές, η καθιστική εργασία για έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με χειρότερη ψυχική υγεία.
Τέλος, οι εργαζόμενοι που δεν είχαν εξοικονομήσει για μια έκτακτη περίσταση είχαν επίσης τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος ή κατάθλιψη.