Με αίτημα την απόσυρσή του


Ομάδα Φοιτητών & Αποφοίτων του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) εναντιώνεται στο νέο περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο ''Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας'' ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

Η επιστολή των φοιτητών:

Αρχικά θεωρούμε εντελώς αντιδημοκρατικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση για μόλις δύο εβδομάδες (4-18/03) και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Η βεβιασμένη κατάθεση του νομοσχεδίου που αποτελούνταν αρχικά από 66 άρθρα προς διαβούλευση και η τελική του έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση με 130 άρθρα, φανερώνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την διαδικασία της διαβούλευσης και αποτελεί προσπάθεια επίσπευσης της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, προλαβαίνοντας πιθανές αρνητικές αντιδράσεις των πολιτών. Εκτός αυτού, 64 άρθρα ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, γεγονός που αντιβαίνει την αρχή της διαφάνειας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος στον βωμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων, θεωρώντας μάλιστα πως η προστασία του αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη.

 Εκφράζουμε την κάθετη εναντίωση μας στα άρθρα:

-1 – 10 και λοιπές διατάξεις που αφορούν ην διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μειώνοντας δραματικά τις προθεσμίες των γνωμοδοτήσεων και καθιερώνουν τον θεσμό του ιδιώτη αξιολογητή. Διευκολύνουν επίσης την επέκταση των βιομηχανικών Α.Π.Ε., που προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στους οικοτόπους, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πτηνοπανίδα των εκάστοτε περιοχών και υποβαθμίζουν το φυσικό τοπίο.

-26 – 47: που αφορούν την κατάργηση των φορέων διαχείρισης και την ζωνοποίηση των περιοχών Natura 2000.

Συγκεκριμένα είμαστε ενάντιοι στην κατάργηση των 36 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και την δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού (ΟΦΥΠΕΚΑ). Καταστρατηγείται έτσι η αυτοτέλεια τους και προκύπτουν ερωτηματικά όσον αφορά την ανεπηρέαστη λήψη αποφάσεων, απουσία κομματικών συμφερόντων, από εδώ και στο εξής. Αφαιρείται επίσης ο πρακτικός, αποκεντρωμένος χαρακτήρας των ΦΔΠΠ, όπου η τοπική κοινωνία είχε σημαντικό ρόλο στην λήψη των αποφάσεων.

Όσον αφορά την ζωνοποίηση των Προστατευόμενων Περιοχών ανάλογα με την έκταση των επιτρεπόμενων χρήσεων στο εσωτερικό τους, με πρότυπα αστικού χώρου, βρίσκουμε αδιανόητο να διαχειρίζονται «περιοχές απόλυτης προστασίας», πολύτιμων οικοτόπων και οικοσυστημάτων με όρους πολεοδομικούς που αντίκεινται σε κάθε διεθνή σύμβαση και guidelines (βλέπε IUCN).

-48 που αφορά τους δασικούς χάρτες, νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και σε ορισμένες περιστάσεις ακόμη και εντός ρεμάτων και υγροτόπων, ενάντια στην διεθνή σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους και τις αρχές αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης ορεινών υδάτων.

-49 που αφορά την σύσταση των επιτροπών που εξετάζουν τις αντιρρήσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών (ΕΠ.Ε.Α).

Συγκεκριμένα, στην προτεινόμενη από το νομοσχέδιο νέα σύσταση των ΕΠ.Ε.Α. που επιτρέπει σε αλλότριες ειδικότητες και δη, σε ιδιώτες να είναι μέλη τους. Η προεδρεία μάλιστα θα δίδεται σε δικηγόρο και το δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος σε μηχανικό. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντίθετη με τις αποφάσεις 805,806 και 807/2016 του ΣτΕ, στις οποίες αναφέρεται ρητά ότι η κατάρτιση Δασικού χάρτη πρέπει να γίνεται μονάχα από όργανα που διαθέτουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις για το τι συνιστά ένα δασικό οικοσύστημα – γνώσεις τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει ένας μηχανικός ή ένας δικηγόρος. Με την συγκεκριμένη διάταξη επίσης απαξιώνεται πλήρως η κατάρτιση των Δασοπόνων, που διαθέτουν αντίστοιχες γνώσεις και αρμοδιότητες με τους Δασολόγους.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και στηρίζουμε τις συλλογικότητες και τα περιβαλλοντικά κινήματα που επιδεικνύοντας άριστα αντανακλαστικά, εξέφρασαν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί δυστυχώς άλλη μια απόδειξη της κρατικής περιβαλλοντικής αναλγησίας και τις αντι-οικολογικής πολιτικής που ασκείται συστηματικά από το ελληνικό κράτος.

Ας μην αφήσουμε άλλο ένα καρφί να μπει στο φέρετρο των ήδη πολυπαθών ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων.

Πρωτοβουλία Φοιτητών & Αποφοίτων Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.