Για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Μουσείου της ΕΥΔΑΠ στη Λίμνη του Μαραθώνα
Το Εργαστήριο Συντήρησης Μεταλλικών Αντικειμένων του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ξεκίνησε συνεργασία με την Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Μουσείου της ΕΥΔΑΠ στη Λίμνη του Μαραθώνα.
Μουσείο της Λίμνης του Μαραθώνα στεγάζει μία πλούσια και πολυποίκιλη συλλογή αντικειμένων ιστορικής σημασίας που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φράγματος και της τεχνητής λίμνης. Πρόκειται για μία ‘βιομηχανικού’ τύπου μουσειακή συλλογή άμεσα συνυφασμένη με την κατασκευή ενός έργου που έχει χαρακτηρισθεί για την εποχή του ως ένα ‘τεχνολογικό’ θαύμα. Τα αντικείμενα της συλλογής αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της τεχνολογικής ιστορίας και σε συνδυασμό με το φωτογραφικό αρχείο αποκαλύπτουν στιγμιότυπα της περιόδου, αποτυπώνοντας πρακτικές και χρήσεις και φέρνοντας στο μυαλό μνήμες από μία περίοδο, όπου για τις ανάγκες του έργου είχε δημιουργηθεί στην περιοχή γύρω από του Μουσείο ένας ακμαίος και αυτάρκης οικισμός για το εργατικό προσωπικό.
Είναι σημαντικό ότι τα ίδια αντικείμενα που εκτίθενται στους χώρους του μουσείου, αποτυπώνονται και σε φωτογραφίες της εποχής στα χέρια των χειριστών τους και στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και χρήσης, γεγονός που ενισχύει τις ιστορικές, χρηστικές και συγκινησιακές αξίες τους. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, οργανώθηκε η συντήρηση επιλεγμένων αντικειμένων από φοιτητές του Ζ’ εξαμήνου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και δημιουργήθηκε ένα ‘κινητό’ εργαστήριο συντήρησης, ώστε να έχουν οι φοιτητές τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν στις επεμβάσεις διαχείρισης, συντήρησης και προστασίας μίας πραγματικής συλλογής σε πραγματικές συνθήκες.
Η εκπαιδευτική διαδικασία διεξήχθη από την Βασιλική Αργυροπούλου, Καθηγήτρια Πα.Δ.Α και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Συντήρησης Μεταλλικών Αντικειμένων και από τη Μαρία Γιαννουλάκη. Δρ Συντηρήτρια και ακαδημαϊκή υπότροφο Πα.Δ.Α.. Παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19 με τη διακοπή των εργαστηριακών μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στις αρχές Νοεμβρίου, οι εργασίες συντήρησης των επιλεγμένων αντικειμένων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τον Ιούνιο με πολλά οφέλη για όλους τους συμβαλλόμενους. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να λειτουργήσουν ως επαγγελματίες στο χώρο ενός μουσείου και να εφαρμόσουν μία επιστημονική μεθοδολογία συντήρησης και η Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου αγκάλιασε το εγχείρημα με τη δέσμευση ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχισθεί και τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη με στόχο τη συντήρηση και την ανάδειξη όλης της συλλογής και την προβολή των εργασιών συντήρησης στο ευρύ κοινό.
Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αποτυπώνεται στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο προβλήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021, Διεθνής Ημέρα Αρχείων: