Connect. Create. Celebrate.
Connect. Create. Celebrate.
Με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό και τεράστιο ενθουσιασμό από τους ομιλητές και τους διοργανωτές, η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος “WomenTechmakers” (WTM) στην Ελλάδα, σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας ισχυρής πλατφόρμας που θα βοηθήσει τις γυναίκες να έχουν ένα πιο δυναμικό ρόλο στην επιχειρηματικότητα μέσω της τεχνολογιάς ενώ από την άλλη θα προωθεί μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Το WomenTechmakersGreece είναι μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος που ξεκίνησε η Google και έχει σαν στόχο να προωθήσει της γυναίκες της τεχνολογίας αυξάνοντας την προβολή τους, και παρέχοντας τους μια παγκόσμια κοινότητα και τα απαραίτητα εφόδια.
Η πρώτη επίσημη παρουσία του WomenTechmakers πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 31 Μαρτίου με πολύ μεγάλη συμμετοχή και συνολικά 22 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω Hangouts). Το “μότο” τηςεκδήλωσηςήταν “Engineering the future: Connect, Create, Celebrate”.
Ακούσαμε καταξιωμένες γυναίκες να μοιράζονται το πάθος, τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τα επιτεύγματα τους, μέσα σε μια ασυνήθιστη και πρωτότυπη συγκέντρωση που δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να νιώσουν όλοι άνετα: ένα περιβάλλον χωρίς στερεότυπα, διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ορισμένα από τα λεγόμενα των ομιλητών μας που οδήγησαν στην επιλογή των επόμενων βημάτων μας:
Ρομπερτ Σάντερς (πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη)
Ο Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κ. Ρόμπερτ Σάντερς, συνεχάρη την κοινότητα GDGThessaloniki για την πρωτοβουλία να διοργανώσει την συνάντηση των WomenTechmakers και να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία της Google, και αναφέρθηκε στην πρώην διευθύντρια της Google, και τωρινή Σύμβουλο Σε Θέματα Τεχνολογίας του Προέδρου Obama κα. MeganSmith. Τον προηγούμενο μήνα, η Αμερικανική Πρεσβεία και το Προξενείο διοργάνωσαν τέσσερα σαββατοκύριακα εκμάθησης προγραμματισμού για κορίτσια μόνο, στην Καλαμάτα και την Κοζάνη, με μεγάλη συμμετοχή από νεαρά κορίτσια 10-16 ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν και τιμούν τη συμμετοχή των γυναικών στην Τεχνολογία, τις Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Μηχανική. Παρόλο που θεωρείται ότι οι Η.Π.Α. πρωτοπορούν στην τεχνολογία, είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να αναζητήσουν καριέρες στους σχετικούς τομείς.
Εύα Επιτροπάκη/ Βέρα Παπαγγελοπούλου (δημιουργοί του jamjar.gr)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη δραστηριοποίηση των γυναικών στο χώρο της τεχνολογίας, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Δεν αποτελεί, όμως, για εμάς έκπληξη, καθώς οι γυναίκες, πιο τολμηρές, δημιουργικές και ‘περίεργες’ από τη φύση τους, πάντα έβρισκαν τον τρόπο και τα Μέσα να ασχοληθούν με τομείς που θεωρούντο ανδροκρατούμενοι, επιβεβαιώνοντας διαρκώς στο πέρασμα του χρόνου πως ανάλογοι διαχωρισμοί και διακρίσεις δεν έχουν θέση ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και στην κοινωνία. Είμαστε πολύ χαρούμενες που μέσω της επίσημης παρουσίασης της παγκόσμιας πρωτοβουλίας ‘Women Τechmakers’ στην Ελλάδα, θέσαμε όλες μαζί τη βάση για τη δημιουργία μιας κοινότητας γυναικών με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, μια κοινότητα στην οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε πολύτιμη γνώση και να μοιραστούμε ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις.
Βικτώρια Σινικλίβσκι (φοιτήτρια πληροφορικής)
Η γυναίκα στη κοινωνία της τεχνολογίας αποτελεί μειονότητα, επειδή δεν ελκύεται προς την τεχνολογική κατεύθυνση σπουδών και συγκεκριμένα της πληροφορικής από νεαρή ηλικία. Ο λόγος είναι ότι δεν δέχεται επαρκείς ερεθίσματα από το σχολείο και τον κοινωνικό της περίγυρο. Μια καλή πρόταση θα ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μαθήματα της πληροφορικής στο σχολείο καθώς και η ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας όπως το androidstudio.
Μαρία Μακρή (ιδρύτρια του theproject.gr)
Η υποαντιπροσώπευση των γυναικών στον τεχνολογικό και επιστημονικό τομέα είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μας απασχολήσει ουσιαστικά. Πρωτοβουλίες σαν το WomenTechmakers θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου γυναικών που αλλάζουν τα δεδομένα. Ελπίζω μέχρι να μη χρειάζεται πια να μετράμε ποσοστά ανδρών και γυναικών.
Kim Beasley (Digital Business Strategist)
Μια από τις ανερχόμενες επιτυχίες στον κόσμο της επιχειρηματικότητας είναι οι γυναίκες επιχειρηματίες που δημιούργησαν τεχνολογικές εταιρίες. Επικροτώ την προσπάθεια της κάθε γυναίκας να γίνει η κινητήρια δύναμη στον τομέα της τεχνολογίας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι η εφαρμογή των προϊόντων της τεχνολογίας στην επιχείρηση σας και η συμμετοχή σας στην κοινότητα των προγραμματιστών της Google στη Θεσσαλονίκη. Και το WomenTechmakers που μπορεί να σας συνδέσει με άλλες γυναίκες επιχειρηματίες του τεχνολογικού τομέα σε όλο το κόσμο.
Λιάνα Γούτα (Διευθύντρια Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς, Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων, Πρόεδρος Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών-ΕΕΔΕ, τμήμα Μακεδονίας)
Η παγκόσμια αυτή δράση της Google που υποστηρίζεται στην Ελλάδα από τους Google Developers Thessaloniki για τις γυναίκες στην τεχνολογία είναι σίγουρα μια δράση με τη ματιά στο μέλλον. Ο τίτλος “Women Techmakers: Engineering the Future” προσκαλεί όλους σε μια συζήτηση με στόχο την κατάρριψη των μύθων και τον σχεδιασμό του μέλλοντος χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στους επιχειρηματίες αρχικών σταδίων, οι γυναίκες καινοτομούν περισσότερο, δραστηριοποιούνται στο χώρο μέσης ή υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίας σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες. Μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων, το 20% των πιο ισχυρών γυναικών διακρίνονται στο χώρο της τεχνολογίας. Ωστόσο η συμμετοχή των ικανών και μορφωμένων γυναικών στις επιχειρήσεις και στη διοίκηση παραμένει δυσανάλογα μικρή στα υψηλά κλιμάκια και στις θέσεις λήψεις αποφάσεων, κάτι που πρέπει να αλλάξει επειγόντως και δράσεις όπως αυτές μπορεί να είναι καθοριστικές.
Όλγα Σταυροπούλου (Πρόεδρος της συμβουλευτικής Militos ΑΕ & Συνιδρύτρια της Κοινωνικής Επιχείρησης «knowl για την Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση»)
Έτυχε να ακούσω πρόσφατα ένα γονιό να λέει στο γιο του «τα αγόρια δεν κλαίνε, τι είσαι κορίτσι;». Ήρθε η ώρα να επιμείνουμε ότι ο άνθρωπος κλαίει, είτε γυναίκα είτε άνδρας. Τι θέλω να πω με αυτό; Πολλές φορές, και συχνά άθελά μας, συντηρούμε κάποια στερεότυπα ενισχύοντας το έλλειμμα φιλοδοξίας, διεκδίκησης και αυτοπεποίθησης που συχνά διαπιστώνεται στο γυναικείο πληθυσμό. Καιρός να εστιάσουμε στο πλεόνασμα δημιουργικότητας, κινητοποίησης, δικτύωσης, ομαδικότητας, οργανωτικότητας, και επιβεβαιωμένης αγάπης για την τεχνολογία, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
Ξένια Ζιούβελου (senior research scientist)
Η συμμετοχή των γυναικών στην ανοιχτή, συνεργατική καινοτομική επανάσταση, η οποία υλοποιείται μέσω της τεχνολογίας, αποτελεί καίριας σημασίας ζήτημα και ταυτόχρονα προτεραιότητα για την ευρύτερη ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος χάρη στην προστιθέμενη αξία που παρέχει η ένταξη του γυναικείου ταλέντου στην ψηφιακή απασχόληση, στην έρευνα και στην καινοτομία.
Μαρίκα Λάμπρου (ΓενικήΔιευθύντρια, Business Imaging & Professional Print Group, INTERSYS)
Η πραγματική αξία αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας της Google που διοργανώθηκε από τους GoogleDevelopersThessaloniki έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι "βγάζει" τις γυναίκες από τη θέση του απλού και προσαρμοσμένου καταναλωτή τεχνολογίας, και τις τοποθετεί στη θέση του εμπνευσμένου ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ τεχνολογίας, πράγμα που καθιστά τις σύγχρονες γυναίκες ισχυρούς φορείς οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στις νεότερες γυναίκες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγιή εξέλιξη του πλανήτη και επομένως τις κάνει κατάλληλες να δώσουν μαθήματα "επανάστασης" πανταχόθεν (σε άνδρες και γυναίκες).
Χριστίνα Φρέντζου (Project Manager του EU Affairs τηςσυμβουλευτικήςMilitosΑΕ)
Μέχρι το 2020, 900,000 θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορίας κι επικοινωνίας (ICT) στην ΕΕ υπολογίζεται ότι θα μείνουν κενές λόγω έλλειψης ψηφιακών και καινοτομικών δεξιοτήτων και υποεκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα.
Ραλλιώ Λεπίδου (Δημοσιογράφος - Δημιουργός ka-business.gr)
Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας και ειδικότερα στον δικό μου τον κλάδο, αυτό της δημοσιογραφίας, η τεχνολογία ήρθε να δημιουργήσει μία νέα τάξη πραγμάτων στην ελληνική δημοσιογραφία, που αν θέλει να γίνει ανταγωνιστική και ελκυστική, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις και κανόνες, της σύγχρονης τεχνολογίας.
Κατερίνα Κανελίδου (leadership, executive coach)
Ακολουθώντας το θέμα των events, κάλεσα τις γυναίκες να συνδεθούν με τον εαυτό τους, τις αξίες, τις δυνάμεις και τις ανάγκες τους. Αναφέρθηκα ότι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουν να δημιουργούν με βάση το όραμά τους, με αγάπη και πίστη για το μέλλον. Καθώς στο ταξίδι αυτό δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές, μίλησα για τη σημασία της κατάλληλης ερώτησης, της σωστής υποστήριξης και κυρίως του τρόπου σκέψης που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Τέλος τις κάλεσα να γιορτάσουν όλα τα βήματα που κάνουν, ακόμα και τα "λάθη", και να συνεχίσουν την πορεία τους με υπερηφάνεια.
Φωφώ Μπόνιου (Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣΗΕΜΘ)
Οι γυναίκες της δημοσιογραφίας αλλά και της τεχνολογίας. Γυναίκες που επιζητούν να λύσουν τον κώδικα επικοινωνίας και σύνδεσης αυτών των δύο εννοιών. Γιατί ο συνδυασμός θ’ αποτελέσει το κλειδί στην επιβίωση των γυναικών στο νέο δημοσιογραφικό περιβάλλον που απαιτεί από αυτές να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλαπλές πλατφόρμες παραγωγής και τεχνολογικά εργαλεία επικοινωνίας. Κινούμενη σε αυτή τη λογική αποφάσισα να προχωρήσω στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου ταξιδιωτικού site αφιερωμένο στο παιδί.
Σοφία Ρέππου (Ψυχολόγος, Ερευνήτρια)
Η γυναίκα του 21ου αιώνα συνεχίζει να παλεύει για να εδραιώσει τη θέση της στον επαγγελματικό στίβο. Η τεχνολογία είναι ένα πεδίο που έχει ήδη κατακτήσει και διακρίνεται σε αυτό. Η μέρα που δεν θα χρειάζεται να κάνουμε ξεχωριστή μνεία για τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας και θα μιλάμε για όλα τα κορίτσια και τα αγόρια του πλανήτη μαζί που διακρίνονται και διαπρέπουν, αυτή η μέρα είναι ο στόχος μας. Keep coding…
Επόμενα βήματα του WomenTechmakers είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση στο θέμα της ισότητας των φύλων στoυς τομείς STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) με την μεγαλύτερη ανάδειξη των καλών πρακτικών, και να δημιουργήσει ένα ανοιχτό περιβάλλον και τα μέσα για να γίνουν αντιληπτές και πιο εύκολα προσβάσιμες οι ευκαιρίες που υπάρχουν. Αυτός είναι ο στόχος που θα έχουν οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν και βάσει αυτού θα κριθούν ως επιτυχημένες ή μη. Δεν είναι μόνο από τον αριθμό των παρευρισκόμενων, αν και ένας μεγάλος αριθμός θα είναι πλεονέκτημα. Είναι το να στείλουμε το σωστό μήνυμα στους σωστούς ανθρώπους και πρώτος μας σταθμός είναι να οριστικοποιήσουμε τις προτάσεις συνεργασίας που τέθηκαν στην εκδήλωση και να δημιουργήσουμε νέες για την καλυτερη ανάπτυξή μας. Πιστεύουμε ότι η αλλαγή πρέπει να γίνει στο μυαλό όλων μας ανεξαρτήτως φύλου. Για αυτό το λόγο οι δράσεις μας θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτές για τον καθένα.
Αυτός είναι ο κόσμος που ονειρευόμαστε. Ένα κόσμος όπου άντρες και γυναίκες συνεργάζονται για να ανακαλύψουν την επιστήμη, να αναπτύξουν την τεχνολογία, να κατασκευάσουν με τη μηχανική και να φτιάξουν μια μαθηματική εξίσωση. Ένα κόσμο όπου στην επιλογή των σπουδών το γένος δεν παίζει κανένα ρόλο.
WomenTechmakers
Το WomenTechmakers είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα και brand της Google. Ξεκίνησε το 2012 από την τότε αντιπρόεδρο του Google[x], MeganSmith. Σήμερα, επικεφαλής του "WomenTechmakers" είναι η υπέρμαχος των γυναικών στο χώρο της Τεχνολογίας, NatalieVillalobos μαζί με μια παγκόσμια ομάδα από Googlers, που το πάθος τους είναι να ενισχύσουν τις γυναίκες που ασχολούνται με την τεχνολογία, αυξάνοντας την προβολή τους και προσφέροντάς τους μια παγκόσμια κοινότητα με τα απαραίτητα εφόδια. Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από ένα ειδικό τμήμα του GoogleDevelopersGroup στη Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WTM παρακαλούμε επικοινωνήστε με το GDGThessaloniki στο 2310-291141, ή με email στο